Ondersteuning nodig bij intercontinentaal zaken doen?
Ondersteuning nodig bij intercontinentaal zaken doen?

Export - btw

Hoe zit het met de btw als u goederen of diensten levert aan afnemers in andere landen? Op deze pagina lichten we u in over export en btw.

Btw in rekening brengen binnen de EU

Als u diensten of producten levert aan ondernemingen gevestigd in andere EU-landen, dan brengt u onder voorwaarden geen btw in rekening. Voor goederen gebruikt u het 0%-tarief. Voor diensten verlegt u de btw naar de afnemer. Zijn uw klanten particulieren? U berekent dan de btw zoals u dat binnen Nederland ook zou doen. In de meeste gevallen bent u verplicht om de omzet op uw aangifte omzetbelasting te vermelden, waarbij u ook een opgaaf intracommunautaire prestaties (ICP) moet doen.

Btw terugvragen binnen de EU

Als u diensten of goederen uit een ander EU-land afneemt, komt het voor dat u hierbij btw betaalt. U kunt hiervoor aangifte doen in het land waar u zaken mee doet indien u daar een btw-nummer heeft. Heeft u dat niet, dan kunt u deze btw terugvragen via de Nederlandse belastingdienst. U kunt hiervoor een verzoek indienen, waarbij u de teruggaaf onderbouwt met facturen.

Btw en landen buiten de EU

Als u goederen levert aan afnemers in landen buiten de EU, brengt u meestal – maar niet altijd – het 0%-tarief in rekening. Als u diensten verricht aan afnemers in landen buiten de EU, dan moet worden vastgesteld waar de dienst is belast. Vaak is de dienst niet belast in Nederland. Hoe u de zaken rondom de btw moet regelen, kunt u het beste vooraf navragen. Wij zoeken het graag voor u uit.

Aandachtspunten

  • Bij zakendoen met het buitenland gelden aanvullende eisen aan de factuur
  • Vaak gelden aanvullende eisen met betrekking tot de documentatie
  • In sommige gevallen bent u verplicht om in het buitenland aangifte doen.

Vragen over btw?

Graag beantwoorden onze specialisten uw vragen over btw bij het zakendoen met het buitenland. Mocht u dat wensen, dan kunnen we u ook uitstekend helpen met het indienen van de verzoeken om teruggaaf van btw uit andere EU-landen. Gebruik het formulier, een specialist zal spoedig contact met u opnemen.

Neem contact met ons op
Naam:*
Bedrijfsnaam:
E-mailadres:*
Telefoon:
Opmerkingen:*
Thijs Bijlard
Senior btw-specialist +31(0)6 187 34 384 +31(0)76 53 03 800