U wilt de stap naar Afrika maken?
U wilt de stap naar Afrika maken?

Afrika desk

Het relatief onbekende continent Afrika kan als geen ander worden beschouwd als het continent waar kansen liggen. Zo vindt naar verwachting tot het jaar 2050 de helft van de groei van de totale wereldbevolking plaats in Afrika. Bovendien zal de gemiddelde leeftijd van de inwoners van het continent ongeveer 25 jaar zijn.

Dit betekent dus een jonge en levendige werkpopulatie die klaar staat om gemobiliseerd te worden. Een verder ontwikkelde arbeidsmarkt leidt tot meer werkgelegenheidskansen en een versnelling van de economie. Het continent Afrika heeft daarnaast de snelst groeiende middenklasse ter wereld. Het continent is tevens rijk aan natuurlijke rijkdommen. Het is dan ook niet voor niets dat met name vanuit China en India wordt gekeken naar ontwikkelingen op het continent.

Kansen voor mkb in Afrika

Waar in het verleden met name de multinationals zoals Heineken en Unilever de stap maakten, liggen er zeker ook kansen voor het MKB, met name wat betreft de export naar Afrika.

Uit onderzoek blijkt zelfs dat de risico’s van de stap naar Afrika kleiner zijn dan de stap naar de voor ons Europeanen bekendere groeimarkten zoals Brazilië, Rusland, India en China (BRIC). Dit onderzoek werd gebaseerd op de administratieve (bureaucratisch), culturele (taalbarrières) en economische (ontwikkelingsniveau) afstand van Nederland ten opzichte van Afrika.

Hieruit komt naar voren dat investeren in landen als Niger en Angola niet meer risico met zich meebrengt dan investeren in India. Voor landen als Kaapverdië, Botswana of Tanzania geldt zelfs een lager risicoprofiel dan voor het ons “bekende” China!

Inmiddels heeft Nederland met een aantal landen op het continent verdragen ter voorkoming van dubbele belastingheffing gesloten (Ethiopië, Ghana, Oeganda, en Zuid Afrika) dan wel zijn er onderhandelingen gaande om te komen tot een dergelijk verdrag (Zambia en Kenia) of worden de bestaande verdragen opnieuw onderhandeld.

Belastingtarieven Zuid-Afrika

In haar nationale wetgeving heeft Nederland bijzondere bepalingen voorzien in de relatie met ontwikkelingslanden. Deze bepalingen zijn opgenomen in het Besluit Voorkoming Dubbele Belasting waarin de voorkoming van dubbele belastingheffing voor inwoners van Nederland is geregeld voor gevallen waarin er geen separaat verdrag ter voorkoming van dubbele belastingheffing is gesloten en dus mogelijk dubbele heffing optreed.

Welke landen tot desbetreffende ontwikkelingslanden behoren is eveneens opgenomen in het genoemd Besluit. Gesteld kan worden dat zakendoen op het continent Afrika zeker tot mogelijkheden kan leiden, waarvan de risico’s wellicht kleiner zijn dan in eerste instantie gedacht. Desalniettemin dient u uiteraard voorafgaand aan het avontuur van een gedegen advies worden voorzien.

Onze adviseurs brengen graag samen met u de mogelijkheden in kaart. We kijken voornamelijk naar de belastingtarieven in Zuid-Afrika.

Neem contact met ons op
Naam:*
Bedrijfsnaam:
E-mailadres:*
Telefoon:
Opmerkingen:*

 

 

Gijs Vernoij
Directielid Fiscaal +31(0)6 281 20 194 +31(0)76 53 03 800
Edgar van Hassel
Senior belastingadviseur +31(0)6 219 52 576 +31(0)76 53 03 800